کد خبر: ۲۶۵۶۳۱
تاریخ انتشار: ۰۳ مرداد ۱۳۹۵ - ۲۱:۳۶ 24 July 2016
به گزارش خبرنگار علمی ایرنا، ضیاء الدین شعاعی در نشست بررسی اقدامات مقابله با گرد و غبار استان سیستان و بلوچستان که عصر دیروز (شنبه) برگزار شد، اظهار کرد: استان سیستان و بلوچستان از گذشته های دور همواره از استان های مستعد پدیده گرد و غبار بوده است.
وی افزود: طبق پژوهشی که در خصوص روزهای گرد و غباری در کشور طی 20 سال گذشته زیر نظر UNEP و با همکاری سازمان حفاظت محیط زیست و دانشگاه تهران انجام شد، سیستان و بلوچستان از فعال ترین کانون های گرد و غباری طی 20 سال گذشته بوده است.
وی افزود: اگرچه تعریف مشخصی از گرد و غبار و روز گرد و غباری در دنیا وجود ندارد، اما در ایران و طبق شاخصی که خودمان تعریف کرده ایم، مقرر شد روزهایی که غلظت ذرات معلق با قطر کمتر از 10 میکرون ( pm10 ) بیش از 150 میکروگرم است را روز گرد و غباری بنامیم.
شعاعی ضمن اشاره به تدوین سند ملی منشاء گرد و غبار با عنوان ' مطالعات جامع عرصه های تولید گرد و غبار در کشور به منظور اولویت بندی مناطق منشاء تولید گرد و غبار'، اظهار کرد: همچنین سند منشاء گرد و غبار 12 استان کشور از جمله آذربایجان های غربی و شرقی، ایلام و خوزستان نیز تهیه شده است.
مدیر ملی مقابله با پدیده گرد و غبار ادامه داد: این اسناد حاوی ' مطالعات منشاء های محلی و استانی به منظور ارایه راه کارهای اجرایی و مدیریتی' است.
وی همچنین از شناسایی علل شکل گیری توفان های 120 روزه یا مکانیزم وقوع باد خبر داد و افزود: یکی دیگر از عوامل موثر در وقوع باد یا توفان، جهت باد است.
شعاعی اشاره ای هم به راهکارهای کوتاه مدت در این خصوص داشت و گفت: رایزنی با بخش صنعت برای بررسی امکان تولید محصولات متناسب برای کاهش آسیب پذیری مردم از جمله تولید فیلترهای محافظ تنفسی با دقت 2.5 میکرومتر، بخشی از این اقدامات است.
*** مکانسیم توفان های شن متفاوت از مکانسیم گرد و غبار است
همچنین سعید محمودی مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سیستان و بلوچستان با ارائه گزارشی از اقدامات صورت گرفته برای احیاء و نجات تالاب بین المللی هامون، گفت: در ابتدای سالجاری هامون به عنوان دوازدهمین ذخیره گاه زیست کره ایران به ثبت یونسکو رسید که این موضوع می تواند تاثیری مهم در جلب نگاه و همکاری های بین المللی در این حوزه داشته باشد.
وی ضمن اشاره به شرایط آبگیری تالاب در بهار سال 1395، اظهار کرد: روند مثبت اقدامات در کنار شرایط طبیعی نسبتا خوب امسال منجر به جاری شدن آب در اطراف کوه خواجه (منطقه باستانی سیستان) در ابتدای سال جاری و بهبود شرایط اکولوژیکی منطقه و تخم گذاری پرندگان شد.
محمودی با بیان اینکه بخش مهم کانون های گرد و غبار هامون، در هامون صابوری قرار دارد، افزود: امسال با کنترل این کانون ها و زیر آب بودن آنها، همچنین شرایط کوه خواجه، شاهد بهبود شرایط در آن منطقه بودیم.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سیستان و بلوچستان ادامه داد: دما در زمان توفان بالای 40 درجه و میانگین تبخیر آب حدود 5 متر است و همین امر باعث شد تا بادهای 120 روزه منجر به ایجاد نوساناتی در پهنه آبی هامون صابوری در ایران و افغانستان شود.
وی ضمن تاکید برتفاوت میان مکانیسم توفان های شن و گرد و غبار در سیستان و بلوچستان، گفت: یکی از مهم ترین خطرات توفان های شن، کاهش دید افقی و افزایش تصادفات جاده ای است.
محمودی سرعت باد در زمان وقوع توفان های شن 23 و 24 تیرماه را 101 کیلومتر بر ساعت اعلام کرد.
به گفته وی، تدوین برنامه مقابله با گرد و غبار استان، رفع موانع ورود آب از فراه و رفع عمده موانع جریان آب در این قسمت، لایروبی مسیرها و رودخانه های ورودی به هامون، بهینه سازی مصرف آب و اصلاح الگوی آبیاری و کشت در 40 تا 50 هزار هکتار از اراضی حومه هامون، تدوین برنامه مدیریت زیست بومی تالاب هامون برخی از اقدامات صورت گرفته در این حوزه است.
در نشست بررسی مشکلات گرد و غبار در استان سیستان و بلوجستان نمایندگانی از وزارت امور خارجه، وزارت نیرو، سازمان بودجه و برنامه ریزی، سازمان جنگل ها مراتع و آبخیزداری، نماینده مردم زابل در مجلس شورای اسلامی و جمعی از مسوولان دستگاه های مرتبط با موضوع حضور داشتند.
منبع: ايرنا
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار