از خستگی و کوفتگی کادر درمان یا پر کشیدن عزیزان که بگذریم به کمبود دارو‌های مورد نیاز کرونا می‌رسیم، مردم دست خالی از این داروخانه به آن داروخانه سرگردان شدند و پیک پنجم با افزایش روزانه بیماری علاوه بر جان مردم ذخایر دارویی را هم نشانه رفته و همه رشته‌های مسؤولان را پنبه کرده است، البته به گفته معاون غذا و دارو، نیاز دارویی همدان تاکنون مدیریت شده، اما با استمرار این وضعیت و افزایش تعداد بیماران قطعا دچار کمبود خواهیم شد.
کد خبر: ۹۸۶۱۷۲
تاریخ انتشار: ۲۳ مرداد ۱۴۰۰ - ۲۰:۵۷ 14 August 2021
از خستگی و کوفتگی کادر درمان یا پر کشیدن عزیزان که بگذریم به کمبود دارو‌های مورد نیاز کرونا می‌رسیم، مردم دست خالی از این داروخانه به آن داروخانه سرگردان شدند و پیک پنجم با افزایش روزانه بیماری علاوه بر جان مردم ذخایر دارویی را هم نشانه رفته و همه رشته‌های مسؤولان را پنبه کرده است، البته به گفته معاون غذا و دارو، نیاز دارویی همدان تاکنون مدیریت شده، اما با استمرار این وضعیت و افزایش تعداد بیماران قطعا دچار کمبود خواهیم شد.

به گزارش تابناک همدان، چه باور بکنیم و چه باور نکنیم و ماسک نزنیم، تخت خالی در بیمارستان‌ها نیست و مراکز درمانی پر از بیماران کرونایی است، نفس کادر درمان به شماره افتاده و فریاد آهای مردم رعایت کنید سر می‌دهند، اما «کو گوش شنوا»!.

روح و جان سفیدپوشان در طوفان کرونا متلاطم شده و در نبرد تن به تن با مرگ گاهی مغلوب می‌شوند و شرمنده نگاه نگران همراهان بیماران، کادر درمان به امید روزی که کرونا تمام شود و یک دل سیر خانواده را در آغوش بکشند روز را به شب می‌دوزند.

بیماران هم که دعای سلامتی و تندرستی ورد زبانشان شده و دعاکنان در انتظار نوبت تخت آی سی یو به سر می‌برند، اما برخی‌شان از بد روزگار و نامردی ویروس منحوس پیش از آنکه نوبتشان شود دار فانی را وداع می‌گویند. این روز‌ها فرزندان بسیاری یتیم می‌شوند گویی کرونا غوغای مرگ در شهر به راه انداخته و امید را ناامید کرده است.

از خستگی و کوفتگی کادر درمان یا پر کشیدن عزیزان که بگذریم به کمبود دارو‌های مورد نیاز کرونا می‌رسیم، مردم دست خالی از این داروخانه به آن داروخانه سرگردان شدند. پیک پنجم با افزایش روزانه بیماری علاوه بر جان مردم ذخایر دارویی را هم نشانه رفته و همه رشته‌های مسؤولان را پنبه کرده است.

 این روز‌ها نسخه‌های تجویزی پیچیده نمی‌شوند و مردم دست از پا درازتر از داروخانه بازمی‌گردند البته هنوز زنگ خطر کمبود دارو در مراکز درمانی همدان به صدا درنیامده، اما استمرار این شرایط نگرانی از کمبود دارو در بیمارستان‌ها را بر همه نگرانی‌ها می‌افزاید.

بدون تردید در این بحران سوداگران هم پای کار ایستادند و در حصار نامردی دوش به دوش ویروس کرونا می‌تازند، آمپول یک میلیونی را به چندده میلیون می‌فروشند و از آب گل‌آلود کرونا ماهی تره و تازه و درشت صید می‌کنند.

در این بلبشو بیماری، کمبود دارو و حضور دلالان ریشه بر تیشه درمان زده و عرصه را تنگ‌تر از قبل کرده است، اما شاید تنها راه برون‌رفت از این اوضاع وخیم رعایت باشد و رعایت.

مشکلی در تولید دارو نداریم، در پخش چرا

یک دکتر داروساز در همدان درباره کمبود دارو‌های کرونایی گفت: به نظر می‌رسد شرکت‌های تولید دارو در حال حاضر دارو به ویژه «رمدسیویر» را تولید می‌کنند و به شرکت‌های پخش منتقل می‌شود، اما نکته قابل تامل توزیع دارو در شرکت‌های پخش است.

حسین ذاکری به بیان، اما و اگر‌هایی در این زمینه پرداخت و افزود: شاید شرکت‌های پخش، دارو‌های تولیدی را در بازار توزیع نکنند و برای تعیین قیمت و گرفتن نبض بازار، احتکار شیک و به اصطلاح قانونمند انجام دهند.

وی در ادامه به میزان مصرف داروی رمدسیویر اشاره کرد و یادآور شد: در حال حاضر این دارو در بازار موجود است، اما بالا بودن قیمت آن یکی از نکات مهم به شمار می‌رود به طوری که اکنون به قیمت یک‌میلیون تومان عرضه می‌شود، البته گاهی هم دارو‌هایی مثل فاویپپراویر در هفته گذشته در داروخانه‌ها موجود نبود.

این دکتر داروساز خاطرنشان کرد: طبق گفته‌های مسؤولان کشور بین سه تا ۶ ماه ذخیره استراتژیک دارویی داشت، اما به یکباره با مصرف چندین برابر این ذخایر در یک ماه رو به اتمام است و آغاز پیک پنجم و ابتلا در سطح گسترده میزان این ذخایر را به شدت کاهش داده به طوری که در تیرماه سال جاری مصرف رمدسیویر ۶۰۰ هزار عدد گزارش شد در حالی که این میزان در دو هفته ابتدای مردادماه به ۲ میلیون و ۲۵۰ هزار عدد رسیده است.

تجویز رمدسیویر از سر ناچاری

وی به داروی رمدسیویر در پروتکل‌های درمانی کووید اشاره کرد و گفت: این دارو در پروتکل‌های درمانی جایی ندارد، اما به دلیل اینکه داروی تاثیرگذاری در دسترس نیست تجویز می‌شود.

ذاکری به افزایش مصرف دارو در هفته‌های اخیر تأکید کرد و متذکر شد: واردات دارو فرآیند زمان بری است لذا در بازه زمانی کوتاه احتمال کمبود دارو طبیعی به نظر می‌رسد.

وی در ادامه کمبود و تولید سرم را از دیگر موارد قابل توجه دانست و بیان کرد: با توجه به کمبود سرم شرکت‌های تولید سرم، ظرفیتی بالغ بر یک میلیون بر خط تولید افزودند، اما پروسه تولید نیز یک‌شبه رخ نمی‌دهد و زمان‌بر است.

مسأله این است؛ شرکت‌های پخش مدیریت بحران می‌کنند یا بحران می‌آفرینند؟

این داروساز با اشاره به اینکه در انبار‌های شرکت‌های پخش از این دست از دارو‌ها وجود دارد یادآور شد: دو نظریه در این خصوص قابل ذکر است، مورد اول اینکه شرکت‌های پخش به مرور زمان دارو را در اختیار بازار قرار دهند و از بازار بحران‌زده جلوگیری کنند و نظریه دوم تعیین قیمت کالا و ارسال دارو به بازار آزاد است.

وی از قیمت رمدسیویر در بازار آزاد یا همان ناصرخسرو یاد کرد و گفت: این دارو در بازار آزاد هر ویال ۱۵ تا ۲۰ میلیون تومان با کد ملی جعلی دست به دست می‌شود.

ذاکری از حمایت تولیدکنندگان در راستای تولید بیشتر دارو سخن به میان آورد و اضافه کرد: شرکت‌های پخش بر اساس قانون با ارائه کد ملی‌های افراد مبتلا دارو عرضه کنند تا از خرید و فروش در بازار آزاد جلوگیری شود.

فعلا کمبود دارو نداریم

معاون غذا و دارو دانشگاه علوم‌پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی همدان با توجه به پیک پنجم و همه‌گیری کرونا و افزایش روزانه مبتلایان گفت: تعداد ابتلا نسبت به پیک‌های گذشته بسیار افزایش یافته بدان معنا که سرعت رشد و گسترش بیماری بیشتر شده از همین رو مصرف دارو هم چندین برابر افزایش پیدا کرده است.

ایرج خدادادی با بیان اینکه تمام برنامه‌ریزی‌ها و پیش‌بینی‌های دولت و مسوولان وزارتخانه تحت شعاع این مصرف چندبرابری قرار گرفته است افزود: مصرف همه جانبه دارو و سرم در کشور باعث کمبود در سطح عرضه و بازار شده است.

 وی در ادامه تصریح کرد: البته درباره سرم مشکل دیگری هم رخ داده به طوری که خط تولید یکی از واحد‌های تولیدکننده دچار نقص فنی شده بنابراین وضعیت توزیع سرم نسبت به ایام گذشته تفاوت پیدا کرد و کمبود سرم در سهمیه‌های توزیعی دیده می‌شود.

معاون غذا و دارو دانشگاه علوم‌پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی همدان به دارو‌های مصرفی بیمارستان‌ها در همدان اشاره کرد و ادامه داد: در حال حاضر کمبود دارو و سرم در مراکز درمانی همدان وجود ندارد و اولویت مصرف نیز با بیماران بستری است.

وی خاطرنشان کرد: تامین اقلام دارویی بیمارستان‌ها به میزان سهمیه وزارتخانه بستگی دارد اگرچه با تدابیر رئیس دانشگاه علوم پزشکی همدان و هیات مدیره نیاز دارویی تاکنون برآورده شده و کمبودی در بین نبوده، اما با استمرار این وضعیت، افزایش تعداد بیماران و حجم بالای ورودی‌ها به بیمارستان قطعا دچار کمبود خواهیم شد.

استمرار شرایط، کمبود دارو

خدادادی به راه حل اصلی این مشکلات پرداخت و اضافه کرد: پیدا کردن مجدد دارو راه حل نیست چراکه دارو در دسترس نیست به نحوی که تمام دارو‌های موجود را دولت به صورت سهمیه‌بندی شده توزیع می‌کند پس بیش از این امکان گرفتن دارو وجود ندارد.

وی در ادامه از تنها راه حل شرایط موجود سخن به میان آورد و گفت: کاهش تعداد بیماران و مراجعه‌کنندگان به بیمارستان تنها راه حل این مشکل است و کمک اهالی رسانه در ترویج رعایت پروتکل‌ها موثر است.

معاون غذا و دارو دانشگاه علوم‌پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی همدان افزود: امروز سطح رعایت نکات بهداشتی از سوی مردم نسبت به ۱۸ ماه گذشته به کمترین میزان رسید از همین رو بیماری هم گسترش قابل توجهی داشته است.

راه حل اساسی، رعایت پروتکل‌هاست

وی متذکر شد: با این استمرار این وضعیت، ممکن است شرایط فراهم کردن دارو ایجاد نشود لذا توجه به فرهنگسازی و رعایت از اوجب واجبات است.

خدادادی با تاکید بر اینکه به علت کم بودن میزان دارو‌ها سیاست‌های وزارتخانه محدودیت توزیع دارو‌ها در مراکز داروخانه‌ای است یادآور شد: با این سیاست دارو به دست بیماران واقعی و بستری در بیمارستان می‌رسد.

وی به سهمیه‌بندی‌های دارو در استان اشاره کرد و افزود: دارویی مثل فاویپپراویر توزیع بیمارستانی دارد، اما در داروخانه‌ها ممکن است پیدا نشود.

معاون غذا و دارو دانشگاه علوم‌پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی همدان در پایان اشاره کرد: داروی رمدسیویر ذاتا بیمارستانی است و تزریق در خارج از بیمارستان انجام نمی‌شود و صرفا باید در محیط بیمارستانی تزریق شود بنابراین با تجویز این دارو در کلینیک‌ها و مراجعه به بیمارستان‌ها قابل تزریق است.
منبع: فارس
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار