به گزارش تابناک سمنان، جمعی از باغداران شهرستان شاهرود که بر اثر بروز سرمای زیاد در پاییز 95 و فروردین 96، دچار خسارت شده اند، خواستار کمک دستگاه های مسوول هستند.
کد خبر: ۴۳۰۸۵۰
تاریخ انتشار: ۰۶ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۲:۲۸ 27 May 2017
به گزارش تابناک سمنان، 'صادرات 60 میلیون دلاری انگور شاهرود' ، 'صادرات چهار هزار تن انگور شاهرود به روسیه'، '12 هزار تن انگور شاهرود به کشورهای خارجی صادر شد'، این ها فقط بخشی از تیتر های خبرگزاری های گوناگون درباره صادرات تنها یک نوع محصول باغی شهرستان شاهرود در سال گذشته است.

شاهرود قطب کشاورزی استان سمنان
شاهرود را با نام محصولات کشاورزی و آب و هوای بی نظیرش می شناسند. یکی از بزرگ ترین شهرستان های ایران که قطب کشاورزی استان سمنان به شمار می رود. تنوع اقلیمی موجود در این منطقه سبب شده است تا کشاورزان و باغ داران شاهرودی بتوانند با تولید انواع محصولات، سهم قابل توجهی در بازار کشاورزی کشور را به خود اختصاص دهند. از خرما و پسته و زیتون در بخش های جنوبی گرفته تا گیلاس و سیب و زردآلو در کوهپایه ها، محصولات باغی این شهرستان را تشکیل می دهند.

انگور شاهرود محصول پرآوازه ایران
در این میان اما، انگور شاهرود محصولی پرآوازه در سراسر ایران است. انگور محصولی راهبردی برای این منطقه است به گونه ای که حتی با ورود به شهرشاهرود ، با نمادهایی از خوشه های این میوه پربرکت روبه رو می شوید.

شاهرود بیش از سه هزار و 400 تاکستان دارد و باغ داران آن 10 درصد از محصول انگور کشور را تولید می کنند.

در حالی که پارسال میانگین برداشت انگور در کشور را 12 تن در هکتار اعلام می کردند، باغ داران شاهرودی میانگین استانی برداشت این محصول را به 25 تن در هکتار رسانده بودند و حتی با به کارگیری روش های علمی، تعدادی از باغداران نمونه توانسته بودند بیش از 100 تن در هکتار انگور تولید کنند.

میزان تولید انگور در این شهرستان به گونه ای افزایش یافته بود که سال گذشته با کمک دولت، کارخانه کنسانتره ای که مدت ها به دلیل بدهی بانکی تعطیل شده بود را دوباره راه اندازی شود. به این ترتیب هم انگورکاران محصول خود را با قیمت بیشتری به فروش می رساندند و هم از این رهگذر تعدادی شغل ایجاد می شد.

امروز اما از آن تکاپوی سال های قبل خبری نیست. سرمای زودرس پاییزه کل شهرستان را فرا گرفت و آن چنان خسارتی به این قطب کشاورزی استان وارد شد که نه تنها محصولی برای برداشت، بلکه درختان کمی جام سالم بدر بردند.

سرمازدگی اما فقط به انگور محدود نمی شود. محمدرضا قاسمی در این باره افزود: 220 هکتار از مجموع 250 هکتار باغ های انار بخش های مرکزی و بیارجمند به طور کامل دچار سرمازدگی شده و از دست رفته است.

وی ادامه داد: 70 درصد از درختان زیتون هم دچار سرمازدگی شده و خشکیده اند.

یکی از باغداران شاهرودی هم  گفت: به هر یک از باغ های همسایه که سر می زنی می بینی همه مجبور شده اند بیشتر درختان را قطع کنند و دوباره بکارند.

علی لطفی ادامه داد: پارسال این موقع، به ندرت و با قیمت های بالا می توانستی آب اجاره کنی اما الان همه فروشنده هستند چون محصولی برای آبیاری ندارند.

وی اضافه کرد: در میان کشاورزان افرادی هستند که درآمد دیگری در کنار کشاورزی دارند اما تعداد زیادی از آن ها تنها منبع درآمدشان همین باغ است آن هم که تا سال ها محصولی نخواهد داشت.

به دنبال سرمای فروردین امسال خسارت 520 میلیارد ریالی هم به باغ های شمال شهرستان شاهرود وارد شد و بر اثر آن 344 هزار تن تولید زردآلو و گیلاس منطقه را کاهش داد.

هر زمان که موضوع خسارت مطرح می شود، پای بیمه هم به میان می آید. خسارت باغدارانی که پیش از این محصولات خود را بیمه کرده بودند، پرداخت می شود اما بیمه تنه درختان موضوعی جدید است که نیاز به رسیدگی و توجه بیشتری دارد.

فرماندار شاهرود گفت: برای رسیدگی به وضعیت باغداران تاکنون نامه نگاری های بسیاری انجام شده اما بی شک این میزان از خسارت با تسهیلات و کمک های دولتی قابل جبران نخواهد بود.
سید محمدرضا هاشمی با بیان اینکه در گذشته بیمه تنه درختان در تاکستان ها انجام نمی شد، افزود: پارسال مشکل بیمه تنه درختان زردآلو حل شد و تعدادی از باغ داران هم درختان خود را بیمه کردند.

وی اضافه کرد: مسیله بیمه در اولویت کارها قرار گرفته و باید در این خصوص در میان کشاورزان هم بیشتر برای انجام بیمه فرهنگ سازی شود.

معاون استاندار سمنان یادآور شد: یکی دیگر از کمک هایی که می توان در این باره انجام داد تمدید معوقات بانکی باغ داران بدون پرداخت جریمه است.

در چند روز گذشته نماینده مردم شاهرود و میامی در مجلس شورای اسلامی هم بارها خواستار رسیدگی به وضعیت باغداران شهرستانی شده است که اقتصادش بر پایه کشاورزی است.

سید حسن حسینی شاهرودی این مشکل را همچون حادثه های غیر مترقبه نامیده و گفته است: در خسارت محصول ممکن است در سال بعد این ضرر جبران شود اما اگر بر اثر سرما، ریشه درخت خشک شود خسارت آن قابل جبران نخواهد بود.

در هر حال تاکستان های شاهرود امسال خالی از درخت می شوند و صاحبانشان چشم امید دارند تا دست کم پنج سال دیگر بتوانند دوباره شاهد برداشت محصول از باغ های خود باشند.

32 درصد باغ های استان سمنان معادل 14 هزار و 500 هکتار از آن در شهرستان شاهرود قرار دارد.

هرساله در این شهرستان حدود 80 هزار تن زردآلو و 130 هزار تن انگور تولید می شود.
برچسب ها: انگور ، سرمازدگی
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار