سعدالله زارعی مدعی شد:
این کارشناس مسائل خاورمیانه ادامه داد: «فضای فعلی عراق فضای تصاعد بحران نیست. مشکل از آنجا شروع شد که حیدرالعبادی کابینه جدید را بدون اعمال نظر اعضای مجلس و گروه های سیاسی پی گرفت. با آرام شدن فضا گروه های سیاسی باید از حیدر العبادی بخواهند که بر اساس توافق با پارلمان اعضای کابینه را مجدداً تنظیم کند.»
کد خبر: ۲۲۳۲۳۸
تاریخ انتشار: ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۰۹:۱۶ 03 May 2016
اشغال مجلس قانون گذاری و دفتر نخست وزیری عراق توسط طرفداران «مقتدی صدر» و ورود طیف وسیعی از این طرفداران به شهر بغداد در روزهای گذشته عراق را درگیر بحران جدید و پیچیده ای کرد. بحرانی که عملاً توان «حیدرالعبادی» را برای گرفتن تأیید وزرای کابینه جدید از مجلس  با مشکل روبه رو کرد. با این وجود اخبار جدید از تحولات عراق گویای آن است که جریان مقتدی صدر در موضع ضعف قرار گرفته است و اوضاع عراق رو به آرامش است.

به گزارش «تابناک»، چالش جدید دولت عراق در برخورد با مخالفان، تشدید نا امنی ها و ضعف حکومت در تأمین امنیت مردم موجی از نگرانی را در منطقه ایجاد کرده است. تحولات روزهای اخیر عراق موجی از نگرانی را ایجاد کرد که وحدت ملی و تمامیت ارضی  با خطر جدی رو به رو شود. با این حال تحولات جدید عراق گویای آن است جریان مقتدی صدر بدون آنکه به اهداف خود دست یابد در حال قرار گیری در موضع ضعف است.

در این میان  همین رابطه «تابناک» بر آن شد تا موضوع تحولات اخیر عراق با دو تن از کارشناسان مسائل عراق مورد بررسی قرار دهد. بر همین اساس دکتر سعدالله زارعی در رابطه با خبر سفر مقتدی صدر به ایران  آن را کذب محض دانست و گفت : «مطمئن باشید این خبر به اندازه یک سر سوزن نیز صحیح نیست. اکنون بحران سیاسی در عراق از حالت شدت به حالت ضعف رسید و فعلاً در حال  طی کردن دوران دوران نزول است.  اگرچه جریان مقتدی صدر در روزهای اول بحران در دو هفته بیش از 150 نماینده مجلس را  همراه خود داشت ولی در حال حاضر این تعداد کم تر از 70 نماینده است و این خود نشان از روبه نزول بودن بحران و توان بحران آفرینی جریان مقتدی صدر است.»

این کارشناس مسائل خاورمیانه  ادامه داد: «فضای فعلی عراق فضای تصاعد بحران نیست.  مشکل از آنجا شروع شد که حیدرالعبادی  کابینه جدید را بدون اعمال نظر اعضای مجلس و گروه های سیاسی  پی گرفت. با آرام شدن فضا گروه های سیاسی  باید از حیدر العبادی بخواهند که بر اساس توافق با پارلمان اعضای کابینه را مجدداً تنظیم کند.»

زارعی در رابطه با وضعیت جریان مقتدی صدر در روزهای آتی نیز اضافه کرد: «جریان مقتدی صدر امروز ناچار شد حقیقت را بپذیرد و این نشان از این دارد که آنها در موضع ضعف هستند. ایجاد اغتشاش توسط این جریان در حالی رخ داد که آنها حمایت های حداکثری  کابینه را از دست دادند. واقعیت این است که ظرفیت این جریان در ایجاد بحران ظرفیت بی انتهایی است و آنها می توانند بحران ایجاد کنند ولی توان مدیریت بحران را ندارند.»

«سیامک کاکایی» کارشناس مسائل عراق در اظهاراتی متفاوت با سعدالله زارعی در رابطه با تحولات جدید عراق به «تابناک» گفت: «عراق در چند هفته گذشته تحت تأثیر یک رشته تحولات قرار گرفت و به دنبال آن شخص حیدر العبادی تلاش کرد با انجام اصلاحات در کابینه اختلافات را از بین ببرد. با وجود هدف نخست وزیر عراق نفس این اصلاحات نیز مجدداً  موجب ایجاد تنش هایی در میان برخی گروه ها و جریان هایی نظیر جنبش صدر شد.»

کاکایی اضافه کرد: « اگرچه حیدرالعبادی تلاش کرد کابینه جدید خود را  بر اساس اصل تخصص گرایی تعیین کند ولی مسئله اصلی این است که جریان مقتدی صدر معتقد است به دلیل فشار گروه های سیاسی نخست وزیر  در اصلاحات خود نتوانست بدون توجه به گروه های سیاسی و حزب ها عمل کند. این اعتراض و انتقاد جریان صدر وارد است ولی دلیل این رویداد این نیست که حیدرالعبادی مخالف آن باشد، بلکه موضوع این است که  ساختار سیاسی عراق دست دولت را در ارتباط با این اصلاحات بسته است. چرا که بر اساس آن دولت خود منبعث و وابسته به پارلمان است.»

این کارشناس مسائل عراق ادامه داد: «اگر این تنش ها ادامه یابد و دولت همچنان دست خوش ناملایمات گروه  ها باشد باید گفت دولت حیدر العبادی در ادامه شکننده تر خواهد شد و آینده خوبی پیش روی آن نخواهد بود. این موضوع پیشتر هم در عراق سابقه دارد و در دولت دوم نوری المالکی دیده شد که بارها کسانی چون کردها، سنی ها و صدری ها از دولت خارج شدند و دولت را با چالش رو به رو کردند.»

کاکایی افزود: در حال حاضر مسئله در سه بعد باید مورد بررسی قرار گیرد که عبارتند از :1-چگونگی انجام اصلاحات ، 2-روش جذب نظر گروه های مختلف سیاسی  برای ترمیم کابینه، 3-چگونگی نگاه جامعه به این تحولات .»

سیامک کاکایی در پایان افزود: « راه قرار گیری عراق در یک مسیر کم تنش این است که گروه های سیاسی در یک روش توافقی قرار گیرند وگرنه ادامه این روند در افزایش تنش ها موثر است و این موضوع باعث خواهد شد تمرکز دولت در حالی که بخش هایی از کشور در اشغال است معطوف به بحران داخلی شود.»

اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :