چگونه جوش های صورت را از بین ببریم؟ آیا می توان یک شبه جوش ها را درمان کرد؟ در این مطلب با انواع جوش و راه های درمان آشنا شوید.
کد خبر: ۱۱۰۳۱۸۶
تاریخ انتشار: ۱۳ ارديبهشت ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۰ 03 May 2023

چطور جوش های صورت را از بین ببریم؟ شاید شما هم به از بین بردن جوش صورت در یک روز فکر کرده باشید. وقتی می خواهید به مهمانی بروید و ناگهان یک جوش روی صورت تان ظاهر می شود. درمان جوش صورت را بر اساس شدت و علت آن بررسی می کنند. گاهی می توان با درمان خانگی جوش صورت از شر آن ها خلاص شد. آیا درمان فوری جوش صورت امکان پذیر است؟

جوش صورت یا آکنه یک اختلال پوستی است که در سنین نوجوانی شروع می‌شود و تا آخر جوانی ادامه می‌یابد. برای درمان ابتدا باید دید که آیا ضایعات واقعاً جوش صورت هستند؛ چون خیلی از ضایعات پوستی شبیه جوش صورت بروز می‌کنند. جوش صورت بیشتر در نواحی سِبوره (نواحی از بدن که دارای غدد سباسه فراوان است مثل اطراف بینی، پیشانی، چانه، قسمت‌های فوقانی پشت و سینه و شانه‌ها دیده می‌شود.

جوش صورت

انواع جوش صورت

به‌طورکلی می‌توان جوش‌ها را در دو دسته التهابی و غیرالتهابی طبقه‌بندی کرد. جوش‌های سرسفید و سرسیاه از انواع جوش‌های غیرالتهابی هستند. درمان این نوع جوش‌ها نسبت به جوش‌های التهابی آسان‌تر بوده و روش‌های خانگی و بدون نسخه نیز می‌تواند بر آن‌ها تاثیرگذار باشد. انواع دیگر جوش‌ها نظیر پاپول، پاسچول، ندول و کیست از انواع التهابی هستند که درمان آن‌ها دشوارتر و زمان‌بر است.

جوش‌های سرسفید

جوش‌های سرسفید از رایج‌ترین انواع آکنه هستند که معمولا در اثر مسدود شدن منافذ پوست ایجاد می‌شوند. مسدود شدن منافذ می‌تواند به دلیل چرب شدن بیش‌ازحد پوست، وجود باکتری، افزایش سلول‌های مرده پوستی یا تغییرات هورمونی رخ دهد. درهرحال دلیل بسته شدن منافذ هرچه که باشد نتیجه آن ایجاد جوش‌های سرسفید در نواحی مختلف بدن در سنین مختلف است.
این جوش‌ها که به نام “کومدون بسته” نیز شناخته می‌شوند، معمولا بر روی منافذ بسته شده پوست به‌صورت یک برجستگی سفید دیده می‌شوند و چرکی هستند. اطراف این نوع جوش‌ها معمولا قرمز رنگ است و ممکن است کمی دردناک باشند. پوست اطراف جوش نیز ممکن است کمی سفت یا چروک به نظر برسد.

جوش‌های سرسیاه

این نوع جوش‌ها بر روی سطح پوست، سیاه به نظر می‌رسند و به دلیل مسدود شدن فولیکول مو با چربی یا سلول‌های مرده پوست ایجاد می‌شوند. این نوع جوش که به نام “کومدون باز” شناخته می‌شود، معمولا به‌صورت نقاط کوچک سیاه بر روی پوست دیده می‌شود. دانه‌های این نوع جوش روی سطح پوست باز هستند و پوست اطراف آن نیز معمولا رنگ و حالتی طبیعی دارد و دردناک نیست. رنگ سیاه این جوش‌ها ناشی از گرفتگی فولیکول‌های مو است.
جوش‌های سرسیاه را می‌توان با فشار دادن از بین برد. اما توصیه می‌کنیم که این کار را امتحان نکنید. چراکه این کار باعث زخم شدن پوست و درنهایت باقی ماندن جای جوش خواهد شد.

پاپول‌ها

جوش‌های پاپول برجستگی‌های کوچک و قرمز یا صورتی رنگی هستند که در اثر بسته شدن منافذ پوست با سلول‌های مرده یا چربی ایجاد می‌شوند. جوش پاپول در زیر سطح پوست ایجاد می‌شود و محل آن به نظر سفت و برآمده می‌آید. این جوش‌ها معمولا دارای باکتری‌هایی به نام کاتی باکتریوم هستند که در صورت فشار دادن جوش از آن بیرون آمده و به داخل پوست اطراف نفوذ می‌کنند. درنتیجه فشار دادن این جوش‌ها و خارج کردن مواد آن‌ها می‌تواند باعث تشدید آن‌ها و ایجاد آسیب در پوست اطراف شوند.
پاپول‌ها جوش‌های چرکی نیستند، اما باکتری‌های موجود در آن‌ها ممکن است ضایعات ملتهبی را در پوست ایجاد کند. همچنین زیاد شدن آن‌ها می‌تواند نشان‌دهنده وجود آکنه متوسط یا شدید باشد که نیاز به درمانی طولانی‌تر و قوی‌تر خواهد داشت. پاپول‌ها وقتی ایجاد می‌شوند که جوش هاى سر سیاه و یا جوش‌های سر سفید آن قدر تحریک و ناراحتى ایجاد کنند که باعث اسیب پوست اطراف خود و بروز التهاب شوند.

جوش پاپول بینی

پاسچول‌ها یا جوش‌های چرکی

این نوع جوش‌ها برجستگی‌های بزرگ و قرمز رنگی هستند که مرکز آن‌ها سفید یا زرد است. همین مرکز سفید و زرد در کنار پوست قرمز و ملتهب اطراف جوش‌ها نشان می‌دهد که پاسچول‌ها از انواع جوش‌های التهابی چرکی هستند. این جوش‌ها بیشتر در قفسه سینه، صورت یا کمر مشاهده می‌شوند و علت بروز آن‌ها آلوده شدن منافذ بسته شده پوست در اثر جمع شدن سلول‌های ایمنی و باکتری یا تغییرات هورمونی است.
این جوش‌ها نیز نظیر پاپول‌ها حالتی زیرپوستی دارند با این تفاوت که سر چرکین آن‌ها از پوست بیرون زده است. درصورتی‌که این جوش‌ها را فشار داده و چرک آن‌ها را خارج کنید، باکتری‌ها بر روی سطح پوست گسترش پیدا کرده و آسیب ایجاد شده تشدید خواهد شد؛ بنابراین اکیدا توصیه می‌کنیم که خودتان از فشار دادن آن‌ها خودداری کرده و تخلیه آن را به پزشک متخصص بسپارید. چراکه فشار دادن این جوش‌ها توسط خود شما باعث ایجاد زخم یا ایجاد لک‌های تیره بر روی پوست خواهد شد.

ندول‌ها یا گره‌ها

جوش‌های ندولار یا ندول‌ها برجستگی‌های گوشتی، سفت و قرمز رنگی هستند که در عمق پوست ایجاد می‌شوند. این برجستگی‌ها معمولا دردناک و ملتهب بوده و در اثر وجود باکتری کاتی باکتریوم در پوست ایجاد می‌شوند. درواقع این باکتری باعث مسدود شدن منافذ پوستی شده و به سلول‌های عمق پوست آسیب می‌رساند.
این نوع جوش‌ها معمولا با عفونت نیز همراه هستند و به همین دلیل می‌توان آن‌ها را از انواع جوش‌های وخیم دانست که می‌توانند لک یا زخم‌های ماندگار بر روی پوست ایجاد کنند؛ بنابراین برای درمان آن‌ها حتما باید به پزشک متخصص مراجعه کنید. چراکه درمان‌های خانگی و بدون نسخه قدرت کافی برای از بین بردن آن‌ها را ندارند.

کیست‌ها

جوش کیستیک شدیدترین نوع جوش است که با عفونت در اعماق پوست همراه خواهد بود. کیست‌ها معمولا بسیار بزرگ، قرمز، ملتهب و دردناک بوده و چرک زیادی دارند. این نوع جوش‌ها ممکن است به رنگ سفید نیز بر روی سطح پوست دیده شوند. البته برجستگی‌های کیست از ندول نرم‌تر است و این موضوع به دلیل وجود چرک فراوان در آن‌ها است.
اما این نوع جوش آسیب‌زننده‌تر است، چرا که اغلب ترکیده و تخلیه چرک‌های آن باعث آلودگی پوست اطراف و تشدید آسیب می‌شود.

چه عواملی باعث ایجاد جوش صورت می‌شوند؟

جوش هنگامی شروع می‌شود که منافذ پوست شما با روغن و سلول‌های مرده پوست بسته شود. هر منافذ به غده‌ای متصل شده است، که ماده روغنی به نام سبوم تولید می‌کند. سبوم اضافی می‌تواند منافذی را به وجود آورد و باعث رشد باکتری موسوم به Propionibacterium acnes یا P. acnes می‌شود.
گلبول‌های سفید خون شما به P.acnes حمله می‌کند و منجر به التهاب پوست و آکنه می‌شود. برخی موارد آکنه شدیدتر از سایر مواقع است، اما علائم شایع شامل جوش سر سفید، جوش‌های سرسیاه و کورک است.
عوامل بسیاری در ایجاد آکنه از جمله ژنتیک، رژیم غذایی، استرس، تغییر هورمون‌ها و عفونت‌ها نقش دارند.

جوش صورت

درمان جوش صورت

درمان جوش های صورت به شدت آن بستگی دارد. جوش های خفیف را شاید بتوان در خانه درمان کرد اما جوش های شدید نیاز به درمان پزشک دارد. در ادامه راه های مختلف درمان جوش صورت را آورده ایم.

درمان خانگی جوش صورت

در زیر چند داروی خانگی برای جوش صورت وجود دارد که ممکن است بخواهید آن‌ها را امتحان کنید.

درمان جوش با سرکه سیب

سرکه سیب مانند سایر سرکه‌ها، به دلیل توانایی آن در مبارزه با انواع باکتری‌ها و ویروس‌ها شناخته شده است. سرکه سیب حاوی چندین اسید آلی است که نشان داده شده است که P. acnes را از بین می‌برد.
به طور خاص، نشان داده شده است که اسید سوکسینیک باعث مهار التهاب ناشی از P. acnes می‌شود که ممکن است از ایجاد زخم جلوگیری کند. همچنین، نشان داده شده است که اسید لاکتیک باعث بهبود ظاهر زخم‌های آکنه می‌شود. علاوه بر این، سرکه سیب ممکن است در درجه اول به کاهش چربی اضافی که باعث آکنه می‌شود، کمک کند.

نحوه استفاده:

  • ۱ قسمت سرکه سیب و ۳ قسمت آب را مخلوط کنید.
  • پس از تمیز کردن پوست، به آرامی با استفاده از یک توپ پنبه، مخلوط را روی پوست بمالید.
  • بگذارید ۵ تا ۲۰ ثانیه بماند، با آب بشویید و خشک کنید.
  • در صورت لزوم ۱-۲ بار در روز این روند را تکرار کنید.

مکمل روی مصرف کنید

روی یک ماده مغذی اساسی است که برای رشد سلول، تولید هورمون، متابولیسم و ​​عملکرد سیستم ایمنی بدن بسیار مهم است. همچنین یکی از درمان‌های طبیعی مورد مطالعه برای آکنه است. مطالعات متعددی نشان داده است که مصرف خوراکی روی به کاهش آکنه کمک می‌کند. اکسید روی حاوی ۸۰ درصد بیشترین مقدار روی عنصر را دارد.

درمان جوش ماسک عسل و دارچین

هم عسل و هم دارچین منبع عالی آنتی اکسیدان‌ها هستند. مطالعات نشان داده اند که استفاده از آنتی اکسیدان‌ها بر روی پوست در مقایسه با بنزوئیل پراکسید و رتینوئید‌ها در کاهش آکنه مؤثر است. این دو داروی آکنه رایج برای پوست هستند که خاصیت ضد باکتریایی دارند.
این آنتی اکسیدان‌های خاص در عسل یا دارچین یافت نمی‌شوند، اما این احتمال وجود دارد که سایر آنتی اکسیدان‌ها ممکن است تأثیر مشابهی داشته باشند. عسل و دارچین همچنین توانایی مبارزه با باکتری‌ها و کاهش التهاب را دارند که دو عامل ایجاد آکنه هستند.
۲ قاشق غذاخوری عسل و ۱ قاشق چای خوری دارچین را با هم مخلوط کنید تا خمیری ایجاد شود. بعد از تمیز کردن پوست، ماسک را روی صورت خود بمالید و آن را برای ۱۰-۱۵ دقیقه بگذارید. ماسک عسل و دارچین را کاملاً بشویید و صورت خود را خشک کنید.

چای سبز را روی پوست خود بمالید

چای سبز از نظر آنتی اکسیدان بسیار زیاد است و نوشیدن آن می‌تواند باعث سلامتی خوبی شود. هیچ مطالعه‌ای در مورد فواید نوشیدن چای سبز هنگام آکنه وجود ندارد، اما استفاده از آن به طور مستقیم بر روی پوست به اثبات رسیده است. آنتی اکسیدان اصلی موجود در چای سبز باعث کاهش تولید سبوم، مبارزه با التهاب و جلوگیری از رشد P. acnes در افراد با پوست مستعد آکنه می‌شود.

  • چای سبز را در آب جوش به مدت ۳-۴ دقیقه بجوشانید.
  • بگذارید چای خنک شود.
  • با استفاده از یک توپ پنبه، چای را روی پوست بمالید یا داخل یک بطری اسپری بریزید و روی صورت خود اسپری کنید.
  • اجازه دهید خشک شود، سپس با آب بشویید و خشک شود.

همچنین می‌توانید برگ‌های چای باقیمانده را نیز به عسل اضافه کنید و ماسک درست کنید. لازم به ذکر است ماسک چغندر به علت خواص کنترل کنندگی چربی و ضد عفونی کنندگی درمان بسیار مفیدی برای جوش هاست.

درمان جوش صورت با مکمل روغن ماهی

اسید‌های چرب امگا ۳ چربی‌های فوق العاده‌ای هستند که فواید زیادی برای سلامتی دارند.
شما باید این رژیم‌ها را از رژیم غذایی خود دریافت کنید، اما تحقیقات نشان می‌دهد که بیشتر افرادی که رژیم غذایی استاندارد غربی می‌خورند، به اندازه کافی از آن‌ها دریافت نمی‌کنند.
روغن‌های ماهی حاوی دو نوع اصلی اسید‌های چرب امگا ۳ هستند: اسید ایکوزاپنتائنوئیک (EPA) و اسید داکوزاگزاوائیئیک (DHA).
EPA از راه‌های مختلفی از جمله مدیریت تولید روغن، حفظ هیدراتاسیون کافی و جلوگیری از آکنه برای پوست مفید است. سطح بالای EPA و DHA نشان داده شده است که عوامل التهابی را کاهش می‌دهد و این ممکن است آکنه را کاهش دهد.

درمان جوش صورت با آلوئه ورا

آلوئه ورا یک ضد باکتری طبیعی و ضد التهاب است، به این معنی که ممکن است ظاهر آکنه را کاهش داده و از بروز آکنه جلوگیری کند. آلوئه ورا حاوی آب زیادی است و یک مرطوب کننده عالی است.
پوست خود را تمیز کرده و سپس یک لایه نازک ژل آلوئه ورا را بمالید و بعد از ۱۵-۲۰ دقیقه صورت را بشویید و خشک کنید.

استفاده از ماسک‌های حاوی عسل

عسل ماده‌ای مقوی و ضدعفونی‌کننده است که می‌تواند عوامل میکروبی و آلوده‌کننده پوست را از بین ببرد. برای از بین بردن جوش‌ها استفاده از خود عسل به‌صورت مستقیم و نیز استفاده از ماسک‌های حاوی عسل می‌تواند موثر باشد. اگر از خود عسل استفاده می‌کنید، پنبه‌ای استریل را به عسل آغشته و آن را حدود ۳۰ دقیقه روی پوست خود بگذارید. پس‌ازآن پوست خود را با آب گرم بشویید. از بهترین و موثرترین ماسک‌های حاوی عسل نیز می‌توان به ماسک عسل و دارچین اشاره کرد.

درمان جوش با آب‌لیمو

آب‌لیمو را می‌توان یک میکروب‌کش طبیعی دانست که تاثیر زیادی بر بهبود جوش‌های صورت و جلوگیری از بروز مجدد آن‌ها دارد. توجه کنید که اگر جوش‌های صورت شما ملتهب شده‌اند یا باز هستند استفاده از آب‌لیمو می‌تواند باعث ایجاد سوزش یا درد شود.
برای استفاده از آب‌لیمو یک پنبه استریل را به آن آغشته کرده و روی جوش قرار دهید. این کار را پیش از خواب انجام دهید و اجازه دهید که پنبه آغشته به آب‌لیمو تا صبح روی پوست شما باقی بماند.

راهکار‌های درمان جوش صورت در کلینیک

درمان‌های کلینیکی درمان‌هایی قدرتمندتر هستند که می‌توانند بر روی انواع وخیم‌تر جوش نظیر کیست‌ها، ندول‌ها، پاپول‌ها و پاسچول‌ها اثر بگذارند. در این روش‌ها پزشک شما را معاینه کرده و بسته به شدت جوش‌ها و نوع آن‌ها درمان مناسب را به شما پیشنهاد می‌دهد. البته این درمان برای جوش‌های غیرالتهابی نیز قابل‌استفاده است و می‌تواند بهبود آن‌ها را سرعت بخشد.

هشدار: هرگز برای درمان جوش صورت، خودسرانه دارو مصرف نکنید و با یک پزشک مشورت کنید.

جوش

درمان جوش‌های غیرالتهابی

پزشک برای درمان جوش‌های سرسفید یا سرسیاه از درمان‌های موضعی استفاده می‌کند. این درمان‌ها ممکن است تنها روی خود جوش‌ها متمرکز شوند یا بر روی همه صورت انجام بگیرند. مواد مورداستفاده در این درمان‌ها معمولا حاوی گوگرد، اسید سالیسیلیک یا پراکسید بنزوئیل است. در میان این مواد بنزوئیل پراکسید موثرترین گزینه و گوگرد خفیف‌ترین آن‌ها است. اسید سالیسیلیک نیز به جلوگیری از بازگشت مجدد جوش‌های غیرالتهابی کمک می‌کند.
ازجمله مواد موثر دیگر در درمان جوش‌های غیرالتهابی، رتینوئید‌های موضعی حاوی ویتامین A نظیر رتینول، آداپالن و ترتینوئین هستند. این مواد باعث از بین بردن چربی‌ها و سلول‌های جمع شده در منافذ پوستی شده و آن‌ها را باز می‌کنند. این دارو‌ها را می‌توان از موثرترین دارو‌های موضعی برای درمان آکنه دانست.

درمان پاپول‌ها

پزشکان برای درمان پاپول از بنزوئیل پراکسید استفاده می‌کنند. این ماده دارای فعالیت ضدباکتریایی است و می‌تواند باکتری‌های ایجادکننده پاپول را از بین ببرد. برخی پزشکان برای درمان جوش‌های التهابی از رتینوئید‌های موضعی، آنتی‌بیوتیک‌ها یا قرص‌های ضدبارداری استفاده می‌کنند. البته توجه کنید که قرص‌های ضدبارداری معمولا برای زنانی تجویز می‌شود که جوش‌های آن‌ها تنها در دوران قاعدگی خود را نشان می‌دهند. این قرص‌ها با کاهش سطح آندروژن به کاهش تولید روغن کمک کرده و درنتیجه جوش‌ها را از بین می‌برند.

درمان پاسچول‌ها

با استفاده از گزینه‌های درمانی پیشنهادی برای پاپول‌ها می‌توان پاسچول‌ها را نیز برطرف کرد. البته در این مورد به دلیل شدت بیشتر و وجود چرک استفاده از آنتی‌بیوتیک‌های ضد باکتری بیشتر توصیه می‌شود.

درمان ندول‌ها

ازآنجایی‌که ندول‌ها در زیر سطح پوست قرار دارند، نمی‌توان از درمان‌های موضعی برای درمان ندول‌ها استفاده کرد. پزشک معمولا در این موارد دارو‌های حاوی بنزوئیل پراکسید یا اسید سالیسیلیک، آنتی‌بیوتیک‌های قوی ضد باکتری، رتینوئید‌ها و قرص‌های ضدبارداری را توصیه می‌کند. اگر استفاده از دارو‌ها موثر واقع نشود، پزشک ندول‌ها را با دست تخلیه کرده یا از لیزر برای لایه‌برداری شیمیایی استفاده می‌کند.

درمان کیست‌ها

درمان کیست کار بسیار مشکلی است، اما غیرممکن نیست. پزشکان برای درمان این مورد از دارو‌هایی نظیر ایزوترتینوئین، رتینوئید‌های خوراکی، آنتی‌بیوتیک‌ها نظیر تتراسایکلین، مینوسایکلین، داکسی سایکلین یا اریترومایسین، قرص‌های ضدبارداری یا اسپیرونولاکتون‌ها استفاده می‌کنند. توجه کنید که اسپیرونولاکتون همچون قرص‌های ضدبارداری تنها برای درمان کیست‌ها در زنان و نه مردان به کار می‌روند.
کاهش سطح آندروژن توسط این دارو ممکن است باعث ایجاد مشکلاتی در مردان شود. ممکن است بنا به تشخیص پزشک برای از بین بردن کیست‌ها به چنند نوع دارو نیاز داشته باشید. در برخی موارد برای درمان مستقیم و سریع‌تر التهابات از تزریق استروئید به کیست‌ها استفاده می‌شود.

برچسب ها: جوش های صورت ، آکنه
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار